Update: inmiddels kijken we terug op een geslaagd symposium. In het prachtige decor van de ijshokeyhal hebben we mogen genieten van de verhalen van de verschillende sprekers! Tijdens het symposium zijn er een aantal fotos’ gemaakt, deze kunt u hier terugkijken.
Naar aanleiding van haar 130-jarig bestaan, organiseert het gewest Zuid-Holland op 15 oktober een symposiumavond. In het decor van de ijshockeyhal op de Haagse Uithof zullen bekende sprekers als alle disciplines die het gewest vertegenwoordigt hun verhaal doen. Met namen waaronder Hein Vergeer en Freek van der Wart belooft het een bijzondere avond te worden. Verhalen uit het heden en verleden van de sport zullen de revue passeren. Graag ontvangt het Gewest Zuid-Holland u op zaterdag 15 oktober op de Uithof in Den Haag voor een inspirerend avondvullend programma:
19:00-19:30 – Ontvangst in de Uithofzaal
19:30-21:00 – Symposium in de ijshockeyhal
21:00-21:45 – Pauze in de Uithofzaal met live muziek
21:45-23:00 – Vervolg symposium in de ijshockeyhal
23:00-0:00 – Borrel met live muziek
Deelname is kosteloos, parkeren is gratis en gezelligheid is gegarandeerd! Ook kun je als trainer met deze activiteit 4 licentiepunten verdienen! Vul daarvoor hier het formulier in zodat we weten dat je erbij bent en je aanwezigheid kunnen controleren.
De volgende sprekers zullen (in willekeurige volgorde) hun verhaal doen over een van de 6 disciplines die het gewest vertegenwoordigt.
Frank Fiers en Marcel Scheperkamp
Inline skating
Als disciplinemanager van het inline skaten en als bondscoach zijn Marcel en Frank vooral goed in harken. MEDAILLES HARKEN! Op het afgelopen EK in Italië namen ze maar liefst 3 gouden en 6 bronzen plakken mee naar huis! Frank is sinds 2016 bondscoach van het Nederlandse Inline skaten en Marcel voegde zich in 2019 als disciplinemanager bij hem.
Freek van der Wart
Shorttrack
Freek van der Wart is een echte Nederlandse shorttrack topper die ook in het buitenland veel medaillles heeft mogen behalen, zowel individueel als bij de aflossing! Samen met Breeuwsma, Kerstholt en Knegt won hij in in 2011 zelfs het eerste goud voor Nederland in de historie van de EK.
Door verschillende blessures en operaties heeft hij in 2018 besloten om te stoppen met topsport. Hij gebruikt zijn ervaring nu in allerlei nieuwe uitdagingen, zoals in zijn rol als Disciplinemanager Langebaan en Kortebaan bij de KNSB.
Haya Leenards
Kunstrijden
Haya Leenards geeft zelf toe dat ze verslaafd is aan kunstrijden! En dat is te merken; na haar eigen tijd als topsporter met meerdere medailles bij zowel de junioren als senioren blijft ze sterk verbonden met de sport door haar carrière als commentator bij Eurosport en als jurylid bij internationale kunstrijdwedstrijden.
Hein Vergeer
Langebaan
Hein Vergeer begon op 14-jarige met schaatsen bij STV Lekstreek en maakte dat jaar gelijk furore door clubkampioen te worden binnen zijn leeftijdsgroep. Hier stopte het uiteraard niet, een jaar later werd hij baankampioen en het volgende seizoen pakte hij de titels clubkampioen, baankampioen, kampioen van gewest Zuid Holland en juniorenkampioen van Nederland.
Later schaatste hij tussen de grote namen van die tijd en werd hij twee keer Europees- en twee keer wereldkampioen allround. Een blessure zorgt er uiteindelijk voor dat Hein Vergeer zijn professionele carrière moest beëindigen.
Erik Jan Kooiman
Marathon
In de zomer van 2014 verruilt Erik Jan Kooiman zijn werk als aardrijkskunde leraar voor een plek in het schaatsteam onder coach Jillert Anema. Na een succesvol seizoen mag hij vervolgens als reserve mee naar de WK Afstanden in Thialf. Nadat Sven Kramer afzegde voor de 10.000 meter, mocht Kooiman toch starten en reed hij zichzelf tijdens zijn debuut naar een tweede plaats.
In 2015 waagde hij, in navolging van zijn beide ouders, een poging om het werelduurrecord te verbreken. En met succes! Hij reedt in Inzell bijna anderhalve kilometer meer dan het oude uurrecord.
Mart Kuiper
Schoonrijden
Mart Kuiper is een fanatiek marathonner en skeeleraar, maar beoefent daarnaast sinds 2015 ook een zeldzamere tak van de schaatssport, namelijk schoonrijden! Hierbij draait het om het tot in de perfectie uitvoeren van de schaatsslag. Tijdens het NK waarbij het zelf debuteerde pakte hij tegen zijn eigen verwachtingen in de derde plaats. Sindsdien heeft hij nog vele malen hoge ogen gegooid binnen het schoonrijden, zowel individueel als in paar- en formatierijden. Hij zet zich actief in voor het levend houden van de sport, die sinds enkele jaren op de UNESCO lijst van immaterieel ergfoed in opgenomen.